Evo: Naturlig selektion 1

1. Fysisk variation, som påvirker:* Overlevelse* Reproduktion2. Organismernes evne til geometrisk vækst - der må altså være en "udvælgelse" af tabere og vindere.3. Variationen går i arv.

Forudsætninger for naturlig selektion:

- Variation- Arv- Variationen påvirker reproduktiv succes - herunder overlevelse

Fænotypen påvirkes af..

- Genotype- Miljø

Genotypens fitness afgøres af..

Samspillet mellem genotype og miljø

Fitness landskab

Populationer bevæger sig rundt i et fitness landskab som konsekvens af selektion. - Når evolutionen sker gradvis grundet mutationer med en lille effekt, så får en række af substitutioner populationen til at bevæge sig gradvist igennem landskabet.- Når evolution sker på grund af mutationer med stor fænotypisk effekt kan en enkel substitution få en population til at "hoppe" fra et område i landskabet til et andet område.

Definér adaptation:

- Adaptationer (tilpasninger) er resultater af naturlig selektion.- Adaptation kan være en proces eller en karakter. (Bogen definerer det som en karakter ("trait"))- En adaptation skal have været selekteret til at tjene samme formål, som den tjener i dag.

Naturlig selektion eksempel: Birkemålere

Før kulværkerne i industrialiseringen (naturlig miljø), der opholdte birkemålere sig på birke bark. Den sorte birkemåler havde en lav frekvens før forkuldningen. Efter industrialiseringen blev birketræer sorte grundet kul, derfor blev andelen af de sorte morfer fixeret tilsidst. Den mørke morf er en adaption til et ændret miljø.

Adaptation og fitness:

Fitness stiger altid, når populationerne tilpasser sig

Genetisk drift + naturlig selektion fører til?

At en population kan hoppe fra én fitness top til en anden

Hvad påvirker mutationernes effekt?

Hvor hurtigt fitness forøges

Begrænsninger for adaptation

Der er tradeoffs. F.eks. kan man ikke ligge kæmpe store æg samtidig med at lægge mange af dem. Ligesom med øjnene bytte/rovdyr øjne

Antagonistisk pleiotropi

Det samme gen influerer positivt eller negativt på forskellige karakterer. F.eks. temperatur. Antagonistisk pleiotropi er årsagen til at en bestemt locus er god til høje temperaturer, er den modsat dårlig til lav temperatur.

Begrænsninger for adaptation: fysikken

Fysikken begrænser f.eks. størrelse og proportioner

Komplekse karakterer: øjet

Avancerede øjer er opstået flere gange i evolutionen. Man kan altså sammenligne en masse arter, selvom de er meget simple øjne de har.

Exaptation

Egenskaber som oprindelig blev udvalgt til en funktion, men blev senere valgt til at tjene en anden, selektivt mere fordelagtig funktion i stedet.

Exaptation eksempel: fjer

Fjer blev udviklet længe før glideflugt. Glideflugt kan derfor ikke være fjerens primære "formål". Fjer er en exaptation mht glideflugt.

Hvad virker selektionen på?

Kin selection

Selektion som virker på familier og populationer

Kin selection: definition

Slægtskabskoefficienten og fitnessforøgelse hos modtageren skal tilsammen være større end omkostningen i fitnesstab for afsenderen ifølge Hamiltons regel. F.eks. reproduktiv altruisme hos bier.

Kin selection; haplo-diplonter

Seksuel selektion: hvorfor er det ofte hanner, der springer i øjnene?

Hunner investerer mere i hvert afkom, altså de skal vælge en partner, som indikerer øget fitness for deres afkom. Det er vigtigt for hunnerne at være selektive i deres magevalg.

nīst