Anatomie, fysiologie en pathologie

Het labyrint bestaat uit:

het oor en het evenwichtsorgaan. het labyrint is 1 anatomisch geheel. beide onderdelen hebben fysiologische overeenkomsten: dezelfde soort cellen, maar met een andere functie

Indeling van het oor:

uitwendig oor, middenoor, binnenoor (cochlea), achter het binnenoor (retro-cochleair)

Het uitwendig oor bestaat uit:

de oorschelp en de uitwendige gehoorgang

Het middenoor bestaat uit:

het trommelvlies, de trommelholte, de gehoorbeentjes, de middenoorspiertjes, de buis van Eustachius en het mastoid

De 3 gehoorbeentjes

de malleus, de stapes en de incus

De 2 middenoorspiertjes

de m. tensor tympani en de m. stapedius

onderdelen retro-cochleair

de gehoorzenuw, een deel van de evenwichtszenuw en het centraal auditief systeem

embryologie: ontstaan van de kieuwbogen en de kieuwzakken

De kieuwbogen ontstaan van buiten en wordt de buitenkant van het oor. De kieuwzakken ontstaan van binnen en worden de binnenkant van het oor.

embryologie: de eerste instulping

de eerste instulping is de eerste kieuwboog en hieruit ontstaat de uitwendige gehoorgang. de eerste kieuwzak wordt het middenoor en de buis van Eustachius

embryologie: de lagen

de ectodermale laag wordt huid. De endodermale laag wordt slijmvlies.

embryologie: ontwikkeling uitwendig oor

rondom week 5 van de zwangerschap ontstaat de eerste ectodermale instulping: de eerste kieuwboog. rondom de eerste kieuwboog ontstaan 6 uitstulpingen: de heuvels van His. deze heuvels versmelten met elkaar en vormen de oorschelp. Rond week 20 van de zwangerschap is de oorschelp definitief gevormd.

embryologie: wat zit in welke kieuwboog

in de eerste kieuwboog zit het kraakbeen van Meckel. Hieruit ontstaat de kaak, de malleus en de incus.in de tweede kieuwboog zit het kraakbeen van Reichert. Hieruit ontstaat de stijgbeugel. Ezelsbruggetje: de m komt voor de r in het alfabet.

aangeboren afwijkingen

congenitale anomalieën. aangeboden afwijkingen in de eerste en tweede kiewboog zijn meestal gecombineerde afwijkingen in het uitwendig oor, in het middenoor en soms in het aangezicht. het binnenoor is wel normaal ontwikkeld en functionerend, omdat het binnenoor op een andere plaats en op een ander moment ontwikkelt.

embryologie: ontwikkeling labyrint

het labyrint ontstaat na week 3 in de zwangerschap. het labyrint ontstaat uit de oorplacade: een aparte ectodermale aanleg. aan het einde van maand 3 in de zwangerschap is het labyrint anatomisch ontwikkeld. De structuren in het labyrint kunnen dan alleen nog maar beschadigd worden door infecties of intoxicaties.

De 2 delen van de labyrint

het bovenste deel met daarin de 3 halfcirkelvormige kanalen en de urticulus. het bovenste deel met daarin de cochlea en de sacculus.

anatomie oorschelp

de oorschelp bestaat uit grillig kraakbeen, kraakbeenvlies en huid. de oorschelp bestaat uit vet en huid. er is veel individuele variatie in stand en vorm van de oorschelp.

functies oorschelp

de oorschelp heeft een beperkte geluidsopvangende functie voor de hogere frequenties. de oorschelp draagt bij aan richtinghoren. de oorschelp heeft een esthetische rol in bepaalde culturen (versiering door sierraden)

anatomie uitwendige gehoorgang

de lengte van de gehoorgang is ca. 3 cm. de gehoorgang bestaat uit een benig gedeelte en een kraakbenig gedeelte. de vorm van de gehoorgang is een hoekstand met een vernauwing/nauwe punt

functies van de uitwendige gehoorgang

een beschermende functie: door de typische vorm van de gehoorgang blijven vreemde voorwerpen steken.