✅ ⭐️ 1️⃣ Outsourcing (294-306) (5. Produktion) 18 stop / Camilla & Johan

UNDERSØG

ORGALIME? s. 296. General Conditions for Series Processing (ORGALIME SP 99) omhandler lønarbejde vedrørende større produktionsserier.General Conditions for the Manufacture and Supply of Specially Manufactured Products (ORGALIME SC 06).

Camilla & Johan, Virum, start ved vejen

HVAD ER OUTSOURCING? Ved parkeringspladsen ser vi flere floder flyde ud til flere steder, dvs. vi skal nu tale outsourcing. Det er enten en del af produktionsprocessen eller administrationsdel, som man outsourcer.Kan gøre, at man ikke skal anskaffe nødvendigt udstyr eller hvis ens udstyr er fuldt brugt. Der sker også en koncentration der hvor særlig kompetence ligger. Og så kan man få misligholdelsesbeføjelser inkl. resultatforpligtelse andetsteds.____________________HVAD? Ekstern placering af dele af virksomhedens drift.Henlæggelse af en del af en produktionsproces eller administrationsdel hos andet selskab.Kan gøre, at man ikke skal anskaffe nødvendigt udstyr eller hvis ens udstyr er fuldt brugt. Der sker også en koncentration der hvor særlig kompetence ligger. Og så kan man få misligholdelsesbeføjelser inkl. resultatforpligtelse andetsteds.2 TYPER:a) Produktionsoutsourcing (eng: contract manufacturing)b) Administrativ outsourcing og IT-drift.

Parkeringsplads

RISICI 🔥🔥🔥Vi står nu i parkeringspladsen, og der er flydende lava fra alle sider, dvs. vi skal nu se på risici ved outsourcing.Der er samtidig et større kikkert-redskab, dvs. man skal være på opmærksom på hvordan den anden virksomhed er indrettet. Gennemføre due diligence på den anden virksomhed. Har de sund økonomi, risiko for konkurs, godt ry?Risikoen placeres hos underleverandør, hvilket kan være en fordel. Man sætter sin lid til tredjemands varetagelse af opgaven.____________________Indblik i den outsourcede virksomhed. Gennemføre due diligence på den anden virksomhed. Har de sund økonomi, risiko for konkurs, godt ry?Risikoen placeres hos underleverandør, hvilket kan være en fordel. Man sætter sin lid til tredjemands varetagelse af opgaven.

Garage indeni

PRODUKTIONSOUTSOURCING - særegne forhold 🏭Nu går vi ind i garagen, og der har vi en fabrik kørende, dvs. vi skal starte med at se på de særegne forhold for produktionsoutsourcing.____________________PRODUKTIONSOUTSOURCING - særegne forhold

Havelåge

KVALITETSKRAV I PRODUKTET (produktionsoutsourcing)Ved havelågen står en mand med kittel og tjekker. Dvs. man skal aftale med leverandøren hvad der forventes, herunder fx waste tolerance. Se i øvrigt kontrolforanstaltninger Praktisk aftaleret afsnit 6.6.b.____________________Udseende, design, mv. Hvad forventes? Produktansvarsloven stiller krav.

Hoveddør

HEMMELIGHOLDELSE (produktionsoutsourcing)Henne ved hoveddøren står en kult med fingrene foran munden, dvs. vi skal lege stilleleg, og det symboliserer, at der skal være aftalt hemmeligholdelse. Er pkt. 6 i ORGALIME SP 99. MFL § 1 indeholder begrænset beskyttelse.Man kan aftale, at bearbejder ikke må indgå lignende aftaler med konkurrererende virksomheder.____________________Klausul om at hemmeligholde virksomhedens oplysninger.

Entré

EKSKLUSIVITET (produktionsoutsourcing)Inde i entréen er der en boksekamp igang, dvs. man kan med fordel aftale, at bearbejderen ikke også kan indgå aftale med konkurrerende virksomheder.____________________Bearbejderen godkender ikke også at indgå aftale med konkurrerende virksomheder.Må bearbejder få andre til at producere?

Johan & Camilla værelse

BAGATELGRÆNSE FOR SPILD OG FEJL (produktionsoutsourcing)Der er en masse affald på værelset, dvs. man kan aftale waste tolerance.____________________Afhængig af branche.

Toilet

KONTROL UNDERVEJS (produktionsoutsourcing)Der står en detektiv og han vil gerne se fabrikken, dvs. man kan aftale kontrolforanstaltninger, så man kan få indblik i stedet hvor ens produkt skal bearbejdes. Pkt. 25 ORGALIME SP 99.____________________Besigtigelser.

Område foran kontor-rum

AFLEVERING (produktionsoutsourcing)Der er en masse postkasser, dvs. man skal aftale levering.____________________Leveringstidspunktet skal vedtages. Tidsfrister må sættes.

Kontorrum

LEVERINGSTID(produktionsoutsourcing)Inde i kontorrummet er der et stort bornholmerur, dvs. man skal aftale om man kan korrigere for markedsefterspørgsel. Bearbejder skal kunne arbejde hurtigt. Have fleksibilitet i forbindelse med at skrue op og ned for kvantitet og tid.____________________Markedsefterspørgsel - bearbejder skal kunne arbejde hurtigt. Have fleksibilitet i forbindelse med at skrue op og ned for kvantitet og tid.

Sofa-areal

MÆRKNINGSPLIGT ❌(produktionsoutsourcing)Inde i sofa-areal er der nogle tønner hvor der går en mand rund og sætter gule klistermærker på dem, dvs. man kan med fordel aftale mærkningspligt, for at undgå separatistkrav. Man skal kunne identificere, at produkterne tilhører den virksomhed.____________________Separatistkrav. Man skal kunne identificere, at produkterne tilhører den virksomhed.

Spisebord

____________________ADMINISTRATIV OUTSOURCINGKan være IT, bogføring, rengøring, marketing mv.

Hjørnestol

PRODUKTANSVAR/ERSTATNINGSANSVAR (produktionsoutsourcing)Der står en masse smadrede vinduer, dvs. man kan med fordel aftale hvilket erstatningsansvar bearbejderen har. Ifølge ORGALIME er bearbejder kun ansvarlig for fejl og mangler ved grov uagtsomhed. Bearbejder bærer ikke produktansvar over for slutbrugere. Der er derfor en der blot dropper en tennisbold på gulvet. Tennisbolden repræsenterer produktansvaret.

Køkken

FORSKELLIGE AFTALEFORMER (adm. outsourcing)I køkkenet sidder en hel bogholder-afdeling og nogle sekretærer i miniature-format på det første bord (køkkenøet), dvs. vi skal nu tale om administrativ outsourcing. På den anden køkkenø er der to ting. 1) Der er en fabrik, og det symboliserer facility management, hvor leverandør drifter det udstyr (evt. medarbejdere) som indgår i bestemt driftsfunktion hos kunden - sker stadig hos kunden.2) Der er en storm med papirer hvor de virvler videre ud, dvs. det er udskildt outsourcing, hvor man udskiller administrative funktioner til leverandør. Hvis personale flytter med er det delvis virksomhedsoverdragelse.Man kan også lave servicebureau-drift, hvor standardiserede databehandlingsopgaver præsteres over for en flerhed af kunder (fx lønudbetaling, her Bluegaarden).

Bryggers

SÆREGNE FORHOLD:1) I bryggers støder vi på kontrol-duden for due diligence.2) Der er samtidig en masse kontrakter på ben der løber, dvs. man skal se på om virksomhedens løbende kontrakter tillader det.3) Så er der en storm hvor medarbejdere udgår fra, dvs. hvad skal der ske med medarbejderne ved en virksomhedsoverdragelse. ____________________1) Husk due diligence.2) Tillader virksomhedens løbende kontrakter, at der outsources?3) Medarbejdere v. delvis virksomhedsoverdragelse

Vin-bryggers

4) Der står Matrix-Neo for licens, og dvs hvad sker med kundens licens til programmel - kan andre drifte det? Må andre drifte det? Er der begrænsninger i råderet i kundens licensaftaler?5) Dernæst står der klanen med shhh-hænder foran munden, dvs. hvad sker der med fortrolighed - det skal aftales.6) Dernæst er der en mand med en nøgle og et hus i den anden hånd, dvs. det skal være aftalt, at ejendomsretten stadig er hos den oprindelige og IKKE hos leverandøren af outsourcing.

Evas værelse

7) I værelset har vi en masse legetøjs-miniaturer-stick figurer, dvs. man skal sikre, at persondatabehandling er i orden.8) Varighed og ophør.9) Nedetid og max nedetid / responstid.

Terasse / have

10) Mindstemål.