Proteiinit, aminohapot

entsyymi

proteiini, joka nopeuttaa soluissa tapahtuvia reaktioitaruuansulatusentsyymit

varastoproteiinit

esim. kananmunan valkuainen

Kuljetusproteiinit

hapen kuljetus veressä, hemoglobiini

supistuvat, liikettä tuottavat proteiinit

lihasten aktiini ja myosiini

suojaproteiinit

vasta-aineet

hormonit

Sisäeritysrauhasten vereen erittämiä kemiallisia aineita, jotka vaikuttavat verenkierron kautta kohde-elimiin, esim kasvuun, aineenvaihduntaaninsuliini ja adrealiini

rakenneproteiinit

antavat soluille lujuutta ja muotoasidekudokset, soluliitokset

reseptoriproteiinit

vastaanottavat ja tunnistavat viestimolekyylejä tai muita solujaviestien vastaanotto

Proteiinit rakennetaan soluissa...

...geenien ohjeiden mukaan

Proteiinit koostuvat aminohapoista, joita esiintyy eliöissä...

...20 erilaista

Denaturoituminen

Proteiini menettää toimintakykynsä (proteiinin teatraalirakenteen tuhoutuminen???)

Sirppusoluanemia

Perinnöllinen sairaus, jossa punasolujen muoto muuttuu ja näin kyky kuljettaa happea heikkenee. Syynä geenimutaatio, jonka takia hemoglobiinin b-ketjun kuudes aminohappo vaihtuu toiseen (glu->val). Muodostuu eri muotoinen hemoglobiini ja tämä puolestaan johtaa sirpin muotoisen punasolun muodostumiseen.

Biokatalyytti

Entsyymit ovat proteiineja, jotka nopeuttavat solun aineenvauhduntareaktiota. Entsyymit eivät itse kulu tai muutu reaktiossa.

Onko solujen toiminta mahdollista ilamn entsyymejä?

Ei ole, koska kemialliset reaktiot olisivat liian hitaita.

Jokainen entsyymi katalysoi vain tiettyä reaktiota

Reaktioon tarvitaan: Entsyymi ja sen aktiivinen kohtaEntsyymiin sopiva(t) lähöaine(et) eli substraattiEntsyymin toiminnalle sopiva lämpötila ja happamuusMahdollisesti kofaktori, eli aine, joka aktivoi entsyymin toimintavalmiiksi (esim, metaali-ioni)

biokemiallinen reaktio, Mikä vaikuttaa ja mikä estää?

Biokemiallisen reaktion nopeuteen vaikuttaa substraatin konsentraatio. Reaktion voivat estää: väärät olosuhteet, inhibiittori, lopputuotteiden suuri määrä (lopputuoteinhibitio eli negatiivinen palautevaikutus)

Solun aineenvaihdunta

Kaikki tapahtumat, jossa solu muokkaa aineita rakennusaineiksi tai energiaksi esim mitokondrioissa tapahtuva soluhengitys.

Rakenneproteiini

Proteiini joka toimii solun tai kudoksen rakenneosana. Monet rakenneproteiinit ovat säikeisiä. (esim. keratiini, kollageeni ja aktiini)

Passiivinen kulkeutuminen soluun

- Ei vaadi solulta energiaa- Diffuusio: Pienet, varauksettomat tai rasvaliukoiset aineet (esim. happi, hiilidioksidi, steroidihormonit)- Osmoosi: Vesi- Avustettu diffuusio kanavaproteiinin läpi (vesi, glukoosi, aminohapot)- Ei voi tapahtua pitoisuusgradienttia vastaan

Aktiivinen kuljetus soluun

- Vaatii solulta energiaa- Voi tapahtua pitoisuusgradienttia vastaan- Suuret, varaukselliset ja vesiliukoiset aineet- Kuljettajaproteiinit, ionipumput

Endo- ja eksosytoosi

Suurten kappaleiden kuljettaminen soluun tai solusta pois. Endosytoosi sisään ja Eksosytoosi ulos.

Miten endo- ja eksosytoosi tapahtuu

Endosytoosissa kappale suljetaan soluun sisääntuotaessa kalvorakkulan sisään, joka yhtyy lysosomiin --- hajonneen kappaleen aineet voidaan kuljettaa kalvon läpi soluun tai poistaa eksosytoosilla solukalvolta.

Kalvokierto

Kalvoaines on jatkuvassa kierrossa endosytoosin ja eksosytoosin johdosta. Endosytoosi on kalvoaineksen kuroutumista solun sisään ja eksosytoosi solunsisäisen kalvoaineksen sulautumista solukalvoon. Liike tapahtuu pieninä lipidien muodostamina pisaroina, vesikkeleinä. Koska solujen koko ei yleensä juuri muutu, tapahtuu endosytoosia ja eksosytoosia kutakuinkin samalla nopeudella.Eksosytoosissa kalvoainesta kulkee jatkuvan erityksen kautta, osa kalvoaineesta kulkee lysosomille, ja osa siirtyy varastorakkuloihin, joista se kulkeutuu solukalvolle säädellysti. Kuvan esimerkki osoittaa pelkistetyn mallin, jossa glukoosi saa aikaan ärsykkeen, joka laukaisee insuliinin vapautumisen haiman solukosta.