PACIENTUL CU INSUFICIENTA ADRENALA

Tradiţional, oricare pacient care a primit chiar o doză mică de glucocorticoid în _, primea _ preoperatorie, de multe ori în cantitate care depăşea cu mult pe cea produsă de_ în timp de stres.

1. ultimele 12 luni2. substituţie glucocorticoidă3. axul hipotalamo-pituitaro-adrenal (HPA)

pentru a avea o perspectivă privind administrarea de _, trebuie ştiut că pacienţii cu sindrom Cushing produc echivalentul a _.

1. glucocorticozi 2. 36 mg hidrocortizon/zi

In plus, evidenţierea _ ale glucocorticoizilor a determinat reconsiderarea terapiei preoperatorii.

efectelor adverse

Complicatiile documentate ale terapiei cu glucocorticozi include _.

1. creşterea susceptibilităţii la infecţii, 2. afectarea vindecării tisulare şi 3. modificări ale metabolismului glicemic

Deşi administrarea unor doze mari de glucocorticoizi a fost asociată în trecut cu o rată crescută de apariţie a _ , datele recente pun sub semnul întrebării relaţia de cauzalitate.

HDS

O doză echivalentă cu prednison _ pentru cel puţin _ se poate asocia cu supresia HPA. Examenul clinic care relevă _ trebuie să ridice suspiciunea

1. 20 mg/zi2. 3 saptamani 3. un aspect Cushingoid

Recomandările actuale ghidează utilizarea glucocorticoizilor în functie de _. În toate situaţiile, pacientul va primi _.

1. nivelul anticipat al stresului chirurgical- minor, modert sau major2. doza matinală de steroid cu o înghiţitură de apă

Proceduri minore sau chirurgie sub anestezie locală (ex. cura herniei inghinale)

Tratament de substituţie: se administrează doza matinală de steroid şi: - Nu este necesară suplimentarea.

Stres chirurgical moderat (revascularizare membru inferior, artroplastie totală de şold)

Tratament de substituţie: se administrează doza matinală de steroid şi: 50 mg hidrocortizon IV înainte de intervenţie şi 25 mg de hidrocortizon la fiecare 8 ore pentru 24 ore. Ulterior, se revine la doza uzuală.

Stres chirurgical major (esofagogastrectomie, proctocolectomie totală)

Tratament de substituţie: se administrează doza matinală de steroid şi: 100 mg hidrocortizon IV înainte de inducţia anesteziei şi 50 mg la fiecare 8 ore timp de 24 ore. Ulterior, se înjumătăţeşte doza zilnică până la nivelul de menţinere.